Pertti Vallittu

Omaishoitajat - tärkeä voimavara

Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä pienellä korvauksella. Heidän työnsä voi merkittävällä tavalla vähentää laitoshoidon tarvetta, on inhimillistä hoidettavalle ja taloudellista yhteiskunnalle. Omaishoitajuus koskettaa monia suomalaisia.

Usein omaishoidettavat mielletään iäkkäiksi, mutta he voivat olla minkä ikäisiä tahansa, vauvasta vanhukseen. Omaishoitajuuteen voi päätyä esimerkiksi äkillisen onnettomuuden seurauksena, kun perheeseen syntyy vakavasti sairas tai vammainen lapsi, puolison sairastuttua tai menetettyä toimintakykynsä.

Omaishoitajista on syytä pitää huolta. Omaishoitajan oma talous ei saisi kärsiä ja esimerkiksi työikäisten kohdalla tulisi mahdollistaa omaishoitajuuden ja työn yhdistäminen. Työnteko kodin ulkopuolella voi auttaa omaishoitajaa jaksamaan paremmin ja kerryttää tulevaa eläkettä.

Kuntien tulee huolehtia siitä, että määrärahat ovat riittävät ja omaishoitajien jaksamisesta pidetään huolta. Erittäin tärkeää on, että hoitaja voivat pitää heille tarkoitetut vapaapäivät. Hyvinvoiva ja jaksava omaishoitaja on kaikkien etu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat