Pertti Vallittu

Lasten psyykkinen kehitys tulee turvata

Joka neljäs nuori kärsii mielenterveysongelmista ja myös lasten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Ylen mukaan esimerkiksi Turun nuorisopsykiatrian poliklinikalle tulevien määrä on kaksinkertaistunut parissa vuodessa. Lapset ja nuoret eivät saa riittävän hyvin apua ongelmiinsa. Suomessa on liian vähän koulukuraattoreita ja -psykologeja ja erityinen iso ongelma on koulutettujen lastenpsykoterapeuttien saatavuudessa. Tämä korostuu erityisesti harvaan asutuilla alueilla, mutta jopa Turussa, jossa terapeutteja sentään on tarjolla, terapiapaikkaa joutuu jonottamaan kuukausia, jopa vuoden, jolloin lapsen tai nuoren ongelmat ehtivät muuttua vakavammiksi. Terapeutteja ei yksinkertaisesti ole riittävästi, joten soittokierroksella asiakkaalle tarjotaan pahoitteluja ja paikan jonottamista.

Olisi tärkeää, että lapsia ja nuoria voitaisiin auttaa jo ongelmien alkuvaiheessa ja perheille saataisiin kokonaisvaltaista tukea. On nimittäin paljon vanhempien omasta aktiivisuudesta kiinni, pääseekö lapsi terapiaan vai ei. Kaikilla vanhemmilla ei ole jaksamista tai osaamista hoitaa massiivista paperirumbaa ja soittokierroksia saadakseen lapselleen apua ja he tarvitsevat siihen tukea. Psykoterapeuttien määrää tulee kouluttamalla lisätä ja terapiaa pitää voida tarjota asuinpaikasta riippumatta. Lisäksi tulee tarjota enemmän varhaisia matalan kynnyksen palveluita. Tälläisiä ovat esimerkiksi psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut terveyskeskuksessa ilman ajanvarausta ja psykiatriset sairaanhoitajat suoraan kouluihin sekä lasten kanssa toimivien kasvattajien lisäkouluttaminen tunnistamaan erilaisia ongelmia. Näitä käytäntöjä on Varsinais-Suomessa jo jonkin verran toteutettukin, mutta niitä tulee laajentaa koko maahan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Terapiat on myös kalliita. Minulle myönnettiin lapsena vain 10 sosiaalitoimen tukemaa ilmaista kertaa, jatkossa vanhempieni (käytännössä äitini) olisi pitänyt maksaa hoidoista täysi summa. Siihen meillä ei ollut varaa. Näitä 10 käynnin kertoja oli onneksi useamminkin. Nykyisin tilann lienee silti kuitenkin paremmin. Vai onko?

Toimituksen poiminnat