Pertti Vallittu

Vanhuksen rukous: pääsisinpä pois tavalla tai toisella

Vanhuksen rukous hoivakodissa: “Pääsisinpä jo pois, tavalla tai toisella. Olen väsynyt siihen, että en enää pysty enkä jaksa. Minua hoidetaan huonosti. Minua kohtaan käyttäydytään asiattomasti. Omaisenikin ovat uupuneita ajamaan minun asioitani. Olen vaivaksi kaikille.”

Tälläistä kuulen niin lähipiiristä kuin vaalikentiltä. Myös omat vanhempani ovat kärsineet puutteellisesta hoivasta hoivakodeissa. Tähän asti asioihin puuttumiseen on omalla kohdallani reagoitu ja asiaa on käsitelty. Entä he, joilla ei ole omaisia puolustamassa?

Poliittiset päättäjät ja hoitotyön suunnittelijat ja kehittäjät eivät ole täysin selvillä vanhustenhoidon arkitilanteesta. Olen itse saanut läheltä seurata vanhustyön käytäntöjä. Hoitotyössä käytetään paljon lyhytaikaisia sijaisia ja tämä voi aiheuttaa ongelmia hoidettavien arkeen. Hoidon jatkuvuus voi ontua, koska usein vaihtuvat työntekijät eivät tunne asukasta.

On erilaisia pieniä käytännön asioita, joihin puuttumalla voidaan saada merkittäviä muutoksia. Hoitokodeissa tulisi noudattaa joukkoruokailusuosituksia myös vanhuksille. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että aamiaisella tarjotaan tuoremehua ja päivän mittaan on huolehdittava runsaasta nesteytyksestä. Runsaskuituista leipää tulee olla tarjolla kaikkien ruokailujen yhteydessä. Vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä tulisi syödä puoli kiloa päivässä. Soseutettua ruokaa tulisi tarjota vain niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Vanhusten virallisiin ravitsemussuosituksiin kuuluu myös ohjeistus yöpaaston pituudesta. Se saisi olla enintään 11 tuntia. Valitettavasti aika ei aina toteudu. Käytännössä yöpaastolle tulee usein pituutta jopa 13-16 tuntia. Vanhuksien oikeuksiin kuuluu lisäksii, että suun hygieniasta huolehditaan päivittäin muun hygienian lisäksi. Kuinka moni keski-ikäinenkään olisi valmis menemään päivästä toiseen hampaat pesemättä.

Kuntouttava työote hoitotyössä tulisi olla arkipäivää ja tähän päästään kouluttamalla henkilöstöä. Se tarkoittaa kaikkia erilaisia toimintatapoja, jossa tavoitteena on se, että potilas passiivisen sängyssä makaamisen sijaan saa tehdä mahdollisimman paljon itse. Tietysti omien voimiensa rajoissa. Se ylläpitää toimintakykyä ja on itsessään kuntoutusta. On tärkeää, että vanhusta motivoidaan ja ohjataan mukaan esimerkiksi siirrettäessä vuoteesta pyörätuoliin. Kuntouttava työote auttaa sekä hoidettavaa että hoitajaa. Omaisten ja läheisten osallistumista tulisi rohkaista ja mahdollistaa hoitotyön tukena. Tämä vähän käytetty voimavara ilahduttaisi vanhuksia ja olisi tärkeä lisä heidän hyvinvointiinsa.

Kaavailtu sote kaatui hallituksen myötä, mutta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista tarvitaan. Syyllisten etsimisen sijaan puolueiden tulee laittaa omia ratkaisujaan pöytään.

Kristillisdemokraatit ymmärtävät, että hyvään hoitoon ja hoivaan tarvitaan sekä hallinnollisia uudistuksia, toimintakulttuurin muuttamista että pieniä arjen tekoja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat